Σωκράτης Βαρδάκης: «στόχος μας οι θετικές παρεμβάσεις που θα έχουν αντίκρισμα στους ασφαλισμένους και συνταξιούχους»

Σωκράτης Βαρδάκης: «στόχος μας οι θετικές παρεμβάσεις που θα έχουν αντίκρισμα στους ασφαλισμένους και συνταξιούχους»

Με αφορμή την συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής για την Παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης, τοποθετήθηκε για το νέο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, το οποίο έχει ήδη εξομαλύνει προβλήματα που χρόνιζαν.

Ο κ. Βαρδάκης αναφέρθηκε στο παλαιό ασφαλιστικό σύστημα που ίσχυε μέχρι να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο δεν διασφάλιζε καμία βιωσιμότητα και καμία κοινωνική δικαιοσύνη. Ένα Ασφαλιστικό Σύστημα, στα όρια της χρεοκοπίας, που χαρακτηριζόταν από πολυνομία και πολυπλοκότητα, με δεκάδες διαφορετικά ασφαλιστικά ταμεία, από τα οποία χορηγούνταν πολλών ειδών συντάξεις, με το PSI, με άτοκα αποθεματικά δεκαετίες, με ελαστικές μορφές απασχόλησης περίπου στο 30% – 35%, με αθρόες συνταξιοδοτήσεις, χωρίς προσλήψεις, χωρίς παραγωγή, με πολύ μεγάλο έλλειμμα. Με ένα μικρό αλλά αιματοβαμμένο πλεόνασμα το 2013, από την απώλεια των εισοδημάτων των συνταξιούχων ύψους 4,5 δις ευρώ, ακριβώς λόγω των περικοπών των συντάξεων.

Αυτές οι στρεβλώσεις και η κακοδιαχείριση είχαν ως αποτέλεσμα το 2015, το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης να εμφανίζει 1,18 δισεκατομμύρια ευρώ έλλειμμα, παρά τις αλλεπάλληλες μνημονιακές περικοπές της περιόδου 2010-2014.

Ο κ. Βαρδάκης, επισήμανε ότι το 2017 πετύχαμε πλεόνασμα 777 εκατ. Ευρώ και για το 2018 το πλεόνασμα προβλέπεται να προσεγγίσει το 1,4 δις ευρώ. Το εγχείρημα της σημερινής Κυβέρνησης είναι δύσκολο, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργήσει ήταν η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και η διαμόρφωση κοινών κανόνων για όλους τους ασφαλισμένους.

Σημαντική προσπάθεια και μάλιστα με επιτυχία έχει γίνει για τη μείωση του αριθμού των εκκρεμών συντάξεων, επικουρικών και εφάπαξ παροχών. Τον Ιανουάριο 2015 κληρονομήσαμε 168.922 απλήρωτες κύριες συντάξεις, 154.022 απλήρωτες επικουρικές συντάξεις και 63.500 απλήρωτα εφάπαξ. Από τότε που αναβάλαμε, έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις κατά 76,9%, από 168.922 εκκρεμείς το 2014 σε 39.061, παρόλο που στο μεσοδιάστημα είχαν υποβληθεί 530.078 νέες αιτήσεις κύριων συντάξεων.

«Προφανώς και χρειάζονται να γίνουν ακόμα βελτιώσεις, όμως η σημερινή κυβέρνηση έθεσε γερές βάσεις για ένα Ασφαλιστικό Σύστημα που θα αντέξει στο χρόνο, θα είναι αξιόπιστο και πάνω απ’ όλα βιώσιμο.

Η χώρα απέκτησε την πλήρη ελευθερία στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής της, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για νέες θετικές παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό, έτσι ώστε να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και να αρθούν αδικίες. Κυρίως όμως θετικές παρεμβάσεις που θα έχουν αντίκρισμα στους ασφαλισμένους και συνταξιούχους», σημείωσε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του ο κ. Βαρδάκης.

Παρακολουθήστε το βίντεο από την τοποθέτησή του

Authored by: sokratis